Berlinmurens fall

lookup-icon
lookup-icon
lookup-icon
lookup-icon
Flere alternativ(er)

Den 9. november 2019 er det tretti år siden Berlinmuren falt. Byen har lagt opp til en stor feiring med tallrike innslag knyttet til denne viktige, historiske hendelsen. Jubileet blir feiret gjennom hele 2019, men perioden 4.-9. november, og da ­spesielt 9. november, skjer det mange ting. Gjennom det som blir kalt Revolusjonsruten, gjenoppleves byggingen av muren, forholdene i den delte byen, kampen for frihet og prosessen mot den fredelige gjenforeningen. Det blir konserter, podium­diskusjoner, filmvisninger, utstillinger og mye, mye mer. I ­tillegg vil vår kunnskapsrike reiseleder, pensjonert brigader Erik Ianke, fortelle om forholdene som ledet opp til murens fall. 

Høydepunkter:

 • 30-års feiringen av murens fall
 • Hohenschönhausen –Stasis beryktede fengsel
 • Revolusjonsruten
 • Søndagsmarkeder 
 • Reiseleder: Brigader Erik Ianke

Program

Dag 1, torsdag 7. november
Oslo – Berlin

Du møter reiseleder på Oslo Lufthavn om formiddagen og sammen flyr vi direkte til Berlin med Norwegian. Ved ankomst tidlig om ettermiddagen fortsetter vi med buss til vårt hotell i sentrum av Berlin.
Om ettermiddagen møtes vi til kåseri (cirka 45 minutter) i et av hotellets møterom med vår reiseleder. Han vil blant annet, kåsere om sluttkampene om Berlin og byens fall, den sovjetiske okkupasjon, Berlinmurens etablering og funksjon, og gjenforeningen av Berlin og Tyskland. Herfra fortsetter vi til middag på en hyggelig restaurant i nærheten av hotellet. (M)

Dag 2, fredag 8. november
Hohenschönhausen

Dagen før vi skal feire trettiårs-jubileet for murens fall, skal vi besøke stedet som kanskje mer enn noe annet sted forteller om forholdene i det tidligere Øst-Tyskland. Hohenschön­hausen, i dag et museum og viktig minnesmerke, ble etablert i mai 1945 som en spesialleir for NKVD (det hemmelige sovjetiske politiet- forløperen til KGB). Leiren lå i et tidligere Nazi- industriområde med en brakkeleir i nærheten for krigsfanger og tvangsarbeidere. DDRs sikkerhetspoliti STASI, overtok fengselet i 1951, utvidet det og brukte det fram til 1989 som fengsel for tusenvis av politiske fanger. Forholdene her var fryktinngytende, med tortur som daglig kost og forhold som tok livet av mange. Det nye, forente Tyskland ønsket også å ta vare på denne delen av historien og stedet ble museum og minnesmerke i 1994. En stor del av bygningene og tilhørende utstyr fra Stasi-perioden er bevart og gir et autentisk inntrykk av det tidligere regimet. Noen av guidene ved museet er forhenværende fanger og kan gi et levende inntrykk av forholdene og Stasis forhørsmetoder. At slike forhold kunne finne sted i Europa, i det som må regnes som «vår tid», og over så lang tid, er ufattelig, og desto viktigere å bli minnet om. 
Vi fordøyer inntrykkene over lunsj og skal på ettermiddagen ut på en sight­seeing langs det som under jubileet kalles Revolusjonsruten. Ruten består av syv sentrale steder knyttet til begivenheter som ledet opp til den fredfulle revolusjonen og murens fall i 1989. 
Vår kunnskapsrike guide tar oss forbi fem av disse; East Side Gallery, Alexanderplatz, Schlossplatz, Brandenburger Tor og Ku'damm og forteller historien bak. På disse steder vil det være ulike utstillinger, konsert, foredrag m.m. fram til festen den 9. november. 
Middag om kvelden for egen regning. (F, L)

Dag 3, lørdag 9. november
Frihetens fest – 30 år etter muren falt

I dag er selveste festdagen. Du kan velge å besøke noen av de mange utstillinger langs Revolusjonsruten, høre foredrag og være med i debatter. Du kan også benytte anledningen til å besøke de mer klassiske severdigheter i byen, som Pergamon-museet eller Berlinerdomen, eller bare spasere rundt og suge inn inntrykkene denne spesielle dagen. 
På kvelden blir det konserter på store scener over hele byen med mottoet «Frihetens Fest». Vi møtes til middag på en skikkelig berliner-kneipe og henger oss på kveldens feiring. Dette blir nok en fest som vil fortsette godt inn i de små timer. (F, M)

Dag 4, søndag 10. november
Berlin – Oslo

Etter gårsdagens fest kan du sove lenge og hygge deg med en lang frokost før du sjekker ut. 
Dagen er din frem til avreise på ettermiddagen. Berlin er kjent for sine mange gatemarkeder, som for eksempel loppemarkedet på Marheinekeplatz, eller smykke-, kunst- og loppemarkedet på Fehrbelliner Platz, steder hvor du også finner antikviteter. Er været fint frister kanskje et elvecruise på Spree-elven eller en spasertur langs Unter den Linden for å få med deg både Brandenburger Tor og gjenreisingen av Berliner Stadtschloss. Det tas forbehold om at enkelte steder kan ha avvikende åpningstider etter den foregående ukes festligheter.
Sent om ettermiddagen sier vi farvel til Berlin og kjører til flyplassen. Direktefly fra Berlin til Oslo med Norwegian om kvelden. (F)

F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag


Reiseleder
Erik Ianke

Erik Ianke er pensjonert brigader fra hæren. Han har blant annet vært batterisjef, operasjonsoffiser i artilleri­bataljonen og 6. divisjon, pressesjef for Forsvarets overkommando, instruktør på NATO-skolen og undervist i historie og strategi på BSØA og Hærens stabsskole. Iankes historieinteresse har fulgt han gjennom karrieren, og han har i flere år anmeldt historiske bøker for Forsvarets Forum. Han har ledet historiske turer for Vista Travel til Berlin, Polen og på Donau.


Hotel Golden Tulip Berlin - Hamburg Hotel
Hyggelig førsteklassehotell beliggende i sentrum av Berlin, ikke langt fra den kjente handlegaten Kurfürstendamm. 189 rom elegant og komfortabelt møblert. Alle rom med eget bad, TV, radio, minibar, safe og internett. 


Priser

 Pris for A-kort medlemmerPris uten A-kort
Pr. person i delt dobbeltromkr 9 950kr 10 450
Enkeltromkr 10 950kr 11 450


Abonnenter av Aftenposten (med A-kortet) får kr 500 i rabatt per person. Prisene er oppgitt over og beløpet trekkes fra i bookingprosessen. Abonnentsnummer må oppgis ved bestilling.

Alt dette er inkludert:

 • Fly Oslo–Berlin t/r med Norwegian
 • Flyskatter (kr 466 pr. mars 2019)
 • Tre netter på førsteklassehotell med buffetfrokost
 • En lunsj
 • To middager
 • Kåseri dag 1
 • Omvisning i Hohenschönhausen (engelsk)
 • Tre timers sightseeing langs Revolusjonsruten (norsk)
 • Kunnskapsrik reiseleder fra Vista Travel


Prisen inkluderer ikke:

 • Mat og drikke utover det som er oppgitt over
 • Reise- og avbestillingsforsikring


Prisene er basert på valutakurser pr. mai 2019.

Personlig informasjon (identisk med pass)

Du kan legge til 9 flere deltakere på denne turen

Flere deltakere


Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Reiseforsikring

Sikre din Worldwide travel dag.

Foreta en betaling

Foreta en betaling nå!

 • Trustly Instant Bank Payment
Copyright © 2022 Indus Travel. All Rights Reserved.